P1040773Zaterdag 8 juni 2019

Traject: Emmeloord – Makkum

Afstand: 57,67km

Tijd: 3h 31min

Déjà vu! Zoals in Zuid Frankrijk, rukte de wind aan de ramen vannacht in het Van Der Valk hotel daar. Dus wat te doen? De windverwachting was zuid tot zuidwest, harde wind met stormvlagen,  vooral aan de kust en het IJsselmeer! Misschien een dagje langer hier blijven? De receptie gebeld en helaas, het hotel was compleet volgeboekt I.v.m. Pinksteren. Dus zat er niet anders op dan ons klaar te maken voor onder water, want regen zou er ook komen, dat was zeker.

Na het ontbijt, de tassen gepakt en opgezadeld. Vriendelijk personeel hier, we zijn heel goed behandeld en kunnen dit hotel zeer aanbevelen. We mochten zelfs de fietsen en de kar in de keuken zetten om ze niet nat te laten worden.

Even wat tegen de wind in en dan 15 km naar Lemmer. Een makkie, het ging met de wind bijna pal van achteren zeer voorspoedig. Wel de regenbroeken aan moeten trekken, het ging gieten na 10 km.

Door Lemmer ging het redelijk, alhoewel automobilisten vooral met hun eigen problemen bezig waren en een fietser en fietster met bepakking die de wind proberen de baas te blijven, niet echt veel ruimte gaven.

Maar toen kwam er een klote (sorry!) stuk, kaarsrechte weg, zonder beschutting en de wind van opzij of beetje van voren. We werden heen en weer geslingerd en moesten alle zeilen bijzetten om in het juiste spoor te blijven. Bij het dorpje Sondel maar even gestopt om op adem te komen en elkaar moed in te praten voor de rest van de rit.

Gelukkig viel het daarna mee, in Gaasterland was er door de bomen en de bossen, meer beschutting, en gingen we ook meer in noordwestelijke richting. Er lagen wel veel takken en bladeren op de grond en sommige takken wil je liever niet op je hoofd hebben als je er net langs komt. Onze beschermengel heeft weer eens goed voor ons gezorgd, geen narigheid gehad.

Af en toe een spatje regen tot nu toe, maar bij Hemelum ging het mis, de regen kwam horizontaal aanzetten en is eigenlijk niet meer opgehouden tot Makkum. De geplande stop in Workum bij de biowinkel van Pleunie hebben we maar overgeslagen, bang dat we doordat we doornat waren, kou zouden vatten.

Record na record werd gebroken, steeds sneller ging het op de laatste kilometers naar Makkum. Zeer bekende terrein nu, bij Piaam zagen we de scheepswerf vanuit de verte opdoemen en toen het bordje Makkum. Nog een klein stukje en we stonden voor de Galerie van Jenny, It Koetshús. Bij aankomst bij de Achterstraat werden we begroet door Siebren en zijn zoon en ook buurvrouw Boudien kwam ons verwelkomen en bood ons een bordje kippensoep aan. De geplande inhuldiging met muziek, kon door het slechte weer helaas niet doorgaan. Jammer, maar het kon onze voldoening van het volbrengen van de tocht niet bederven. We zijn er en hebben geen onoverkomelijke moeilijkheden gehad en vooral geen ongelukken. Bedankt lieve beschermengel!

P1040769.jpg P1040773.jpg P1040774.jpg